Co-ouderschap

Co-ouderschap na een scheiding

Misschien wel het allerbelangrijkste in elke echtscheiding zijn de kinderen. Hoe jong of oud ook, voor kinderen is een echtscheiding een hele heftige gebeurtenis. In de meeste gevallen zal er bij een echtscheiding sprake zijn van een co-ouderschap. Dit houdt in dat het kind of de kinderen gedeeltelijk door de vader en gedeeltelijk door de moeder worden opgevoed. Maar hoe bepaald je wie wanneer voor het kind mag zorgen? Vaker bij de moeder, vaker bij de vader of allebei evenveel tijd? En wat nou als de school van het kind heel dicht bij de een en ver van de ander is? Hoe gaat het regelen van co-ouderschap in zijn werk?

Belangrijk is het omgangsrecht. Beide ouders hebben hier mee te maken. Kinderen hebben recht om beide ouders te zien. En niet alleen dit, er is zelfs een verplichting tot omgang met de ouders. Uiteraard zijn er gevallen waarbij het beter is dat een kind een van de ouders niet meer ziet. Wanneer dit het geval is moet de andere ouder bij de rechter een verzoek indienen om het recht op omgang te ontzeggen. Als jullie zelf geen omgangsregeling kunnen treffen moet de rechter ingeschakeld worden. Als er een kind ouder dan 12 jaar is wordt deze gehoord door de rechtbank.

Niet alleen de zorg- en opvoedtaken moeten door beide ouders in stand worden gehouden, ook de financiën blijven een gedeelde last. Degene die meer verdient zal ook iets meer moeten bijdragen in de kosten voor de kinderen. Dit kan door alimentatie te betalen aan de ander of door het openen van een rekening voor de kinderen. Hier zou ook de kinderbijslag op gestort kunnen worden zodat alles overzichtelijk blijft.

Het co-ouderschap wordt automatisch beëindigt wanneer het kind zelf aangeeft geen co-ouderschap te willen, wanneer jullie als ouders samen gaan wonen, en bij overlijden. Daarnaast kan in goed overleg besloten worden het co-ouderschap te stoppen. Wanneer dit niet lukt in goed overleg kan het met goede argumenten ook gedaan worden via een advocaat en rechter.

Indien mogelijk is het allerbeste om goede afspraken met elkaar te kunnen maken. Onthoudt altijd dat jullie moeten doen wat het beste is voor de kinderen. Praat ook met hen over de situatie en over hun wensen en verwachtingen.